Privatlån med betalningsanmärkning

Hitta ett lån trots betalningsanmärkningar

Låna upp till 150 000 SEK Återbetalningsperiod: 1-15 år
Låna upp till 200 000 SEK Återbetalningsperiod: 1-15 år
Låna upp till 600 000 SEK Återbetalningsperiod: 1-15 år

Privatlån med betalningsanmärkningar

Ibland kan det vara så att privatpersoner behöver ett privatlån utan att ha någon säkerhet, men det är svårt att få ett lån beviljat eftersom det finns en betalningsanmärkning. Visst det kan kännas uppgivet, men det finns kreditgivare som är villiga att låna ut pengar utan säkerhet. Fördelen med just ett privatlån är att du inte behöver uppge något skäl varför du vill låna pengar.

Långivarna har några restriktioner dock och det kan vara att det inte går att låna pengar för att spela bort eller köpa lotter för. Tanken med ett privatlån är att du ska ha möjligheten att förverkliga drömmar fast att det finns en betalningsanmärkning. Pengarna kan användas för att resa jorden runt eller för att samla skulder för att betala av dessa en gång för alla. Självklart ska du inte låna pengar i onödan, för lånet ska ändå betalas tillbaka förr eller senare. Därför ska du noga överväga om du verkligen behöver låna pengarna innan du ansöker om ett privatlån.

Hur går det till att få en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning, kan också kallas för en prick, kan fås om inte en skuld har blivit betald. Det kan vara exempelvis att ett lån inte har blivit betalt tillbaka eller att avbetalningarna inte har skötts. En av de vanligaste missuppfattningar som folk har är att man får en betalningsanmärkning från Kronofogden som de har utfärdat, men så är det inte. Utan det är de olika kreditupplysningsföretagen som skickar in en ansökan till Kronofogden om att lägga ett så kallat betalningsföreläggande gällande en skuld som en person har till en kreditgivare eller bank.

Ytterligare en missuppfattning är att det inte går att ansöka om ett privatlån om det finns en betalningsanmärkning i registret. Så är inte fallet utan det är fullt möjligt att ta ett privatlån så länge du har förmågan att betala tillbaka lånet. Fast kreditgivarna vill att den tidigare skulden ska vara betald inne lånet beviljas. Det går ändå inte att bortse att med en prick så belastas man i kreditregistret och påverkar kreditvärdigheten.

Ansöka om ett privatlån – Så här gör du!

Det finns olika företag på internet, banker och andra kreditgivare som du kan besöka. Det enklaste är att ansöka om ett privatlån via ett företag som du hittar på nätet. Du hittar lättast långivare via en hemsida för företag som erbjuder flera typer av lån hos olika samarbetspartners, som är villiga att låna ut pengar efter att du har uppfyllt företagets krav. Du fyller i hur mycket du vill låna och hur många år du vill ha på dig att återbetala lånet på. Dessutom fyller du all nödvändig information så att företaget kan göra en kreditupplysning på dig och veta hur din kreditvärdighet ser ut.

Därefter kontrollerar företaget vilka av kreditgivarna som är villiga att ge dig ett privatlån efter att tagit del av kreditupplysningen och kreditvärdigheten. Sedan får du förslag på ett antal långivare och vilken ränta de tar, samt vad månadskostnaden blir. Finns det en betalningsanmärkning är det färre kreditgivare att välja mellan. Du väljer den långivare som passar dig bäst, fyller i ansökan och lånet blir beviljat och inom några dagar finns pengarna på ditt bankkonto.

Nackdelar att låna med betalningsanmärkning

Precis som med allt annat finns det nackdelar med att ha en eller flera betalningsanmärkningar. Att ha en prick gör att kreditgivarna blir lite mer restriktiva med deras utlånade pengar. För långivaren tar dock en större risk jämfört om inte någon betalningsanmärkning fanns.

  • Räntan – Ränta kommer bli högre med tanke på att riskfaktorn är större för långivaren. I och med räntan blir högre kommer kreditgivaren tjäna mer pengar på som utlåning av pengar.
  • Maxtak – I och med en anmärkning kommer maxtaket på hur mycket det går att låna vara lägre, mycket tack vare att kreditgivare anser att det finns en risk att inte få tillbaka sina pengar till fullo.
  • Låneperioden – Privatlånets låneperiod blir mer begränsad eftersom långivaren tar en risk att bevilja ett lån till någon som har en prick.
  • Medsökande – Kreditgivaren kan kräva att en medsökande eller borgensman finns med på ansökan av privatlånet. Det fungerar som en garanti och blir tryggare både för långivare och låntagare. Eftersom ansvaret blir delat och förutsättningarna för att amorteringarna betalas. Med en medsökande kan även ränta bli lägre jämför med vad den annars skulle ha blivit.

Listan på nackdelarna är inte alls uttömmande därför att varje kreditgivare har olika direktiv och krav på låntagarna. Se listan som en guide och riktlinjer hur långivare resonerar. Oavsett vilket i och med en betalningsanmärkning blir villkoren helt klart sämre.