Låna pengar utan UC

Lån från kreditgivare som inte tar kreditupplysning från UC

Låna upp till 40 000 SEK
Återbetalningsperiod: 1-5 år
Betalningsanmärkning: Ja
Lån utan UC: Ja
Låna upp till 15 000 SEK
Återbetalningsperiod: 2-12 mån
Betalningsanmärkning: Ja
Lån utan UC: Ja
Låna upp till 45 000 SEK
Återbetalningsperiod: Flexibel
Betalningsanmärkning: Ja
Lån utan UC: Ja

Låna pengar utan UC och ha betalningsanmärkningar

Det kan låta helt omöjligt att kunna ansöka om ett lån utan UC och ha betalningsanmärkningar, men numera är det faktiskt fullt möjligt. Ett bra sätt att hitta dessa kreditgivare är att besöka olika jämförelsesajter som samarbetar med olika långivare. Det gör att du kan få ett flertal förslag där de erbjuder dig att låna pengar fast du har anmärkning och helt utan Upplysningscentralens (UC) inblandning. Istället begärs kreditupplysningen från exempelvis Bisnode och Creditsafe och detta görs bara en gång hos företaget som erbjuder kreditgivare av olika slag. Långivarna får därefter tillgång till kreditupplysningen.

En sak som du måste tänka på är att det alltså inte går låna pengar utan att det görs en kreditupplysning och få en bedömning på din kreditvärdighet. Kreditgivare har en skyldighet enligt konsumentkreditlagen att de måste göra en kreditupplysning innan de beviljar ett lån. Sedan är det upp till varje långivare att avgöra om din kreditvärdighet är fullt tillräcklig eller inte för att du ska få låna pengar.

Vilka är nackdelarna med UC?

Det finns ett flertal långivare som kan bevilja lån utan UC och är vanligt inom branschen för snabblån. De använder sig istället av Bisnode eller Creditsafe. Detta innebär att du inte kommer ifrån att bli kontrollerad oavsett vart du lånar pengar. Det finns vissa fördelar med att kreditupplysningen inte görs hos Upplysningscentralen.

Alla bankerna i Sverige, samt de flesta hyresvärdar, kreditbolag och långivare hämtar sina kreditupplysningar hos UC och samtidigt registreras deras förfrågningar i UC:s egna register. Det betyder att nästa storbank, hyresvärd, kreditbolag eller långivare som gör en kreditupplysning angående dig får reda på hur många som har gjort förfrågningar tidigare.

Skulle det vara så att du har ansökt om exempelvis smslån eller har avbetalningar hos någon av de företagen som nyttjar UC kommer det att synas i registret. Dessutom får företagen reda på hur många förfrågningar som har gjorts tidigare angående dig, samt vilka som har begärt en kreditupplysning och när dessa gjordes.

Detta gör att de allra flesta kreditgivare blir skeptiska mot människor som det har gjorts för många kreditupplysningar på, speciellt i samband med snabblån. Långivarna får den uppfattningen att du har sämre ställt och kanske inte kan fullfölja dina plikter och betala tillbaka lånet. Vilket inte alls behöver stämma utan de flesta tar ett lån för de behöver pengar snabbt som ett tillskott till kassan, för att sedan lika snabbt betalar tillbaka summan de har lånat. Därför lånar allt fler människor pengar hos kreditgivare som inte använder sig UC för sina kreditupplysningar.

Fördelarna med Bisnode och Creditsafe

Anledningen till att ansöka om ett lån hos de långivare som använder sig av Bisnode eller Creditsafe i samband med betalningsanmärkningar är hos dessa är det inte lika många av kreditgivare som kan se din låneansökan. Visserligen kan detta verka negativt eftersom du har förre långivare att välja mellan, men samtidigt påverkar det inte att din kreditvärdighet blir sämre. Detta är perfekt om du råkar har betalningsanmärkningar.

Det du också kan tänka på är att Bisnode och Creditsafe registrera endast de förfrågning som just de har hat fått hos sig. De vet alltså inte om det har gjort kreditupplysningar hos några andra företag. Ett bra exempel på detta är att exempelvis de stora bankerna förfrågningar registrerar inte hos dessa företag. Detsamma gäller om det görs en kreditupplysning hos Bisnode kommer det inte synas när Creditsafe gör en undersökning. Självklart gäller detta även vice versa. Det har du nytta av om du har varit tvungen att ta ett snabblån någon gång tidigare.

Andra fördelar är att du får en snabbare utbetalning av lånet oftast i samband när lånet har blivit beviljat. Därutöver kan kravet inte vara alls lika höga som bankerna har. Ytterligare en fördel är att du inte behöver har en fast anställning eftersom långivarna gör individuella bedömningar när det gäller inkomsten. Den bästa fördelen är att vanligt accepteras betalningsanmärkningar. Visserligen kan denna typen av lån bli dyrare jämfört med ett privatlån, så det är sedan upp till dig som avgöra vem du vill ansöka om ett lån hos. 

Fördelar med UC

Det finns några fördelar med UC och det är att du har större möjligheter att ansöka om stora lån. Detta beror helt enkelt att bankerna och kreditgivare förlitar sig på UC:s kreditupplysning då den är så grundlig. Vet du med dig att du har ett bra kreditvärde så bör du ändå fundera på ett ansöka om ett privatlån istället. Med tanken på att denna typ av lån är billigare och har längre amorteringstid.