Förbättra din kreditvärdighet trots en betalningsanmärkning

En viktig komponent när du ska ska ansöka om ett lån med betalningsanmärkning är din kreditvärdighet, eftersom den ligger till grund för om långivaren ska låna ut pengar till dig och i så fall till vilken ränta. Därför är det viktigt att ha en så bra kreditvärdighet som möjligt när man ska ansöka om ett lån.

Vad påverkar min kreditvärdighet?

Det som påverkar din kreditvärdighet mest är din inkomst och dina utgifter, där långivaren främst tittar på antalet lån som du har sedan tidigare. Har du många lån och krediter så får du en lägre kreditvärdighet, det samma gäller självklart åt andra hållet också.

Sedan spelar även andra saker roll som bland annat om du bor själv eller är sambo samt om du har några betalningsanmärkningar eller aktiva skulder hos kronofogden.

Hur tar kreditgivarna reda på min kreditvärdighet?

Innan en bank eller kreditgivare beviljar ett nytt lån så är det tvungna enligt lag att göra en kreditupplysning på dig som låntagare. För att göra detta så använder de ett kreditupplysningsföretag, där det vanligaste är Upplysningscentralen (UC).

Där de får information kring din folkbokföring, dina senaste årsinkomster, ditt civilstånd samt befintliga lån och krediter. Men de får även tillgång till hur många kreditupplysningar som gjorts på dig de senaste 12 månaderna.

Det gör att din kreditvärdighet kan ändras över tid, och att du själv kan påverka den för att förbättra den.

7 Sätt att förbättra din kreditvärdighet

Här ger vi dig 7 tips på hur du kan förbättra din kreditvärdighet trots att du har betalningsanmärkningar.

1. Kontrollera nuvarande kreditvärdighet

Det första du bör göra är att kontrollera din nuvarande kreditvärdighet för att få en överblick av vad bankerna och kreditgivarna får för information om dig när du ska låna pengar med betalningsanmärkning. Det lättade sättet är att använda minuc.se, som kostar 29 kronor.

2. Se över befintliga krediter och lån

När du väl fått en bild av din nuvarande kreditvärdighet är nästa steg att ta kontrollen över dina utgifter, och främst sammanställa dina lån och krediter. Detta är bra för att dels få en bättre bild av vad man har för lånekostnader, men också för att ta det vidare till nästa steg som är att samla smålån och dyra krediter.

3. Samla lån och förbättra din kreditvärdighet

Ett vanligt sätt att förbättra din kreditvärdighet är att samla dyra små lån och krediter. Genom att ansöka om ett samlingslån kan du betala av smålånen som oftast har en högre ränta än ett samlingslån. Det gör att du kan sänka dina månadskostnader för dina lån och på så vis få mer pengar över att betala tillbaka lånet i en snabbare takt.

4. Försök att få fast anställning

När du har optimerat dina utgifter är nästa steg att titta närmare på dina inkomster. Det är inte helt ovanligt att ha en timanställning eller ett deltidsjobb, men det påverkar din kreditvärdighet negativ och är det möjligt så bör man försöka få en fast anställning.

5 Handla med kort istället för delbetalning

En vanlig ekonomisk fälla är att handla saker på avbetalning, även om det inte kostar något extra så påverkar det din kreditvärdighet negativt och därför bör man vara extra noga att betala sina köpa direkt när man planerar att låna pengar med betalningsanmärkningar. Detta eftersom det är extra viktigt att ha en så bra kreditvärdighet som möjligt.

6 Avsluta outnyttjade krediter

Ett annat sätt att förbättra sin kreditvärdighet är att avsluta outnyttjade krediter. Även om man inte har en aktiv skuld så måste banken ta med det i sin bedömning när de ska bevilja ett lån eftersom låntagaren har möjlighet att utnyttja oanvända krediter och på så sätt försämra sin betalningsförmåga.

7 Undvika lån med kreditupplysningar från UC

Eftersom majoriteten av alla banker och kreditgivare tar en kreditupplysning från UC så bör du låna med betalningsanmärkning utan UC, där kreditgivaren använder sig av Bisnode eller Creditsafe. På så vis försämras inte din kreditvärdighet.

Det du behöver vara medveten om är att dessa lån oftast har en högre ränta än lån där kreditgivaren tar kreditupplysning från UC.

Sammanfattning

Även om en betalningsanmärkning försämrar din kreditvärdighet så finns det sätt att förbättra den. De två viktigaste delarna är att minska kostnaderna för dina lån och krediter, samt försöka få en bättre anställningsform och öka din årsinkomst.

Men det bästa är att vänta tills betalningsanmärkningen löpt ut så kreditvärdigheten förbättras innan man ansöker om ett nytt lån.